Fortfarande Alice (Still Alice) – boken

Fortfarande Alice

Titel: Fortfarande Alice
Författare: Lisa Genova
Förlag: Bonnier Pocket
Typ: Egenägd
Format: Pocket
Sidantal: 267
Läst på språk: Svenska
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Still Alice
Översättare: Anna Sandberg
Utläst: 18 mars 2015
Utmaningar: Kaosutmaning 2015, #33 (Jag fick boken av mamma)
Mitt betyg: 

 

Alice är 50 år och professor i psykologisk lingvistik vid Harvarduniversitetet. Hon märker att hon glömmer saker och blir desorienterad. Det visar sig dock vara tidig Alzheimer.

Man får följa Alices resa in i glömskan.

 

Mina tankar

Detta är en mycket gripande berättelse där man följer Alice ur hennes perspektiv. Man rycks med i handlingen som egentligen är tämligen långsam men otroligt känslosam. Läsaren, eller åtminstone jag, känner otroligt mycket för Alice i de olika situationerna som hon hamnar i där Alzheimern spelar henne olika spratt. Samtidigt kan jag tänka mig in i de anhörigas och omgivningens uppfattning av Alice i de olika situationerna.

Lisa Genova har lyckats väldigt bra i sitt beskrivande av hur frustrerad Alice känner sig i vissa situationer och hur oförstående hon verkar i andra. Det är en otroligt välskriven bok.

Det gjorde fysiskt ont att läsa boken. Det är inte en bok som jag rekommenderar att man sträckläser. Jag fick flera gånger slå igen boken och bara andas för att det jag hade läst var så berörande.

Det fanns några tillfällen då jag till och med fick svälja gråten för att inte fulgråta bland allmänheten eftersom jag i just de stunderna satt på dumma platser och läste.

Boken gör mig nästan mållös. Detta är definitivt en av de bästa böcker som jag någonsin har läst trots att jag störde mig på några märkligt översatta uttryck här och var. Boken har nu mera fått en plats på min favoritlista på Goodreads.

Vill man läsa ett gripande livsöde är detta definitivt en bok man ska plocka upp!

Detta är en bok som jag gärna läser om någon gång i framtiden och jag kommer att försöka få alla jag känner att läsa den. Dessutom har den fått mig att vilja läsa fler av Lisa Genovas böcker.

En tanke på “Fortfarande Alice (Still Alice) – boken”

  1. Meeen… Nu är jag lite besviken att jag inte sett filmen och sedan fick veta att den är baserad på en bok! Jaja…finns nog fler filmer baserat på böcker jag inte har någon aning om ^^

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s