Vredens druvor

Vredens druvor
Vredens druvor

Titel: Vredens druvor
Författare: John Steinbeck
Förlag: Albert Bonniers förlag
Typ: Egenägd
Format: Pocket
Sidantal: 756
Läst på språk: Svenska
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Grapes of Wrath
Översättare: Thorsten Jonsson
Utläst: 26 juli 2015
Temaläsning: Boktokarna, #4
Utmaningar: Kaosutmaning 2015, #2; Sommarbingo 2015, #4; Återta bokhyllan!; Klassiker, #28
Mitt betyg: Bokbetyg Bokbetyg Bokbetyg Bokbetyg
Finns att köpa på: Adlibris; Bokus; CDON

Familjen Joad drivs från sin gård som de har arrenderat i östra USA. De far västerut. De har hört att det finns jobb i Kalifornien. De är inte ensamma i sin färd västerut. Nästan hela östra USA reser till Kalifornien på jakt efter jobb.

Läsaren får följa familjens mödor och slit för att tjäna ett leverne i 1930-talets USA. Det är depression och ett stort överflöd på arbetskraft.

Mina tankar

Jag gillade den här boken. Berättelsen var lugn och sansad större delen av tiden. Det hände inte så mycket men man kom familjen in på livet (och döden). Det var många känslor som kom fram mellan raderna och fattigdomen var drabbande.

Jag hade dock mycket svårt för språket till en början. Det var oftast konstigt och gammaldags. Till exempel stod det stog när de menade stod. Men jag lyckades lösgöra min läsning från mitt språksinne och faktiskt fokusera på själva berättelsen. Det gjorde att jag kunde njuta av berättelsen. Den var riktigt bra. Med undantag från den något äcklande och morbida slutscenen …

Jag kan förstå varför boken räknas som en klassiker. Den beskriver en tidsperiod i USA:s historia som trots allt kan appliceras på många länder.

SPOILERVARNING (Markera texten för att läsa den): Vissa situationer, till exempel, lägret med bomullsplanteringen fick mig att tänka på Hitlers arbetsläger.

Detta är en bok jag varmt rekommenderar. Men man bör ha i åtanke att det är en långsam bok just eftersom den är väldigt lång. Jag vill absolut läsa mer av Steinbeck! Tidigare har jag bara läst ”Möss och människor” av honom. Men denna bok gav ännu mer mersmak att ta mig an fler av hans romaner.

4 reaktioner till “Vredens druvor”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s