En smakbit på söndagen – Pastor Viveka och tanterna

Det här inlägget har sitt ursprung  hos den norska bloggen Flukten fra virkeligheten –  en blogg. Där heter inlägget En smakebit på søndag. Tanken är att man delar en liten textrad eller så ur den bok/de böcker som man för tillfället läser. Den här söndagen bjuds ni på ett citat ur boken ”Pastor Viveka och tanterna” av Annette Haaland. Det är boken som jag strax ska börja läsa i.

 Bara några steg in på den krattade grusgången och man är i en annan värld. En värld utanför världen. En häggens, syrenernas och de små stugornas värld. Om man lyssnar hör man Stockholm i bakgrunden men det är ändå som om ljuden inte tränger in.

Hit kommer pastor Viveka. Varje dag. Hennes hus är litet och rött och har en ofta solvarm vägg som man kan luta ryggen mot och låta tankarna fara. Det är här i koloniområdet hon gömmer sig. För barnen, maken Pål och församlingsmedlemmarna i Enskede frikyrka. Ja, just församlingsmedlemmarna. För det är så att pastor Viveka har börjat tröttna en aning. Om hon ännu en gång måste le förbindligt åt elaka Selmas beska kritik, lyssna på Åkes utläggningar om kyrktaket eller engagera sig i någons ångestfyllda privatliv kommer hon att skrika, tror hon. Kanske är det något slags försenad fyrtioårskris. Ganska mycket försenad i så fall. Sisådär sju år. Hon har börjat gå med tröjor med text på under pastorsskjortan. Just nu har hon: ”Sluta gnälla!” Häromdagen, när hon hade ett personligt samtal, hade hon: ”Och DU tror att det är synd om Dig.” Och på kaffekommitténs möte nu på lördag har hon redan planerat att ha: ”Ni står mig upp i halsen!”

Ingen får ju veta det.

Det är inte det att hon inte tycker om dem. Tvärtom, hon älskar dem. Det gör hon faktiskt.

På lite håll.

(sid. 7-8)

Pastor Viveka och tanterna (Pastor Viveka, #1)
Pastor Viveka och tanterna (Pastor Viveka, #1)
Annonser

One thought on “En smakbit på söndagen – Pastor Viveka och tanterna”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s